In de darmen leven grote hoeveelheden goede bacteriën van verschillende soorten die ons hele leven lang onze darmen bevolken. Al deze bacteriën in de darmen samen noemen we de darmflora. De darmflora helpt ons om voedsel te verteren, belangrijke stoffen te maken die ons lichaam zelf niet bevat (zoals vitamine K) en om ons afweersysteem te trainen om effectief te reageren. Ten slotte vormt de darmflora een effectief verdedigingsschild tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.
Met een goede darmflora worden we niet automatisch geboren, maar we bouwen deze gedurende onze eerste levensjaren op. Via de mond krijgen we bacteriën binnen die in onze darmen gaan wonen. Dit vindt in eerste instantie plaats tijdens de geboorte. Een baby die het geboortekanaal passeert ‘hapt’ als het ware die bacteriën op en brengt deze via de tong en lippen naar het maagdarm-kanaal. De bacteriën drijven via speeksel en maagsap naar de darmen en gaan zich aldaar hechten en vermenigvuldigen. Dit is het begin van de darmkolonisatie door de bacteriën.
Van elke goede soort darmbacterie moet een zo optimaal mogelijke hoeveelheid in de darmen aanwezig zijn. Ook moeten de diverse soorten darmbacteriën, in verhouding tot elkaar, in de juiste aantallen aanwezig zijn. Zijn er te weinig bacteriën of klopt de verhouding niet dan kan de werking van de darmen fundamenteel verstoord raken. Deze disbalans noemen we een dysbiose. Antibiotica, corticosteroïden, laxeermiddelen en pijnstillers zijn voorbeelden van belangrijke veroorzakers van een dysbiose. De meeste mensen denken dat antibiotica alleen de boosdoeners dood waarvoor het middel wordt gegeven, maar dat is niet waar. Ook de goede bacteriën in de darmen worden (deels) gedood door antibiotica. Bij een antibioticakuur om bronchitis mee te bestrijden, sterven dus ongewild ook veel darmbacteriën. Helaas kweken die meestal niet vanzelf aan en kan de darmflora, lang na het gebruik van antibiotica, nog steeds verstoord zijn.
De effecten van een dysbiose in de darmen kunnen in het hele lichaam merkbaar zijn. Het afweersysteem van allerlei delen van het lichaam wordt namelijk aangestuurd vanuit de darmen in samenwerking met de darmflora. De afweer van bijvoorbeeld de mond, neus, keel, oren en blaas zijn op die manier verbonden met de darmen. Bij steeds terugkerende keelontstekingen of blaasontstekingen kan de oorzaak uit de darm herleidt worden.
Bij een dysbiose in de darm kunnen slechte bacteriën snel de overhand krijgen, want de zuurgraad in de darm verandert, waardoor de goede darmbacteriën niet meer kunnen overleven. Slechte bacteriën en pathogenen (parasieten, virussen, etc.) kunnen wel overleven in de veranderde zuurtegraad en kunnen daardoor gemakkelijk de overhand nemen. Bij een overdaad aan slechte bacteriën en pathogenen wordt je gezondheid bedreigd. Er worden minder spijsverteringsenzymen aangemaakt waardoor minder vitamines, mineralen, eiwitten en antioxidanten uit je voeding gehaald worden. Een verminderde darmflora kan o.a. in verband gebracht worden met vermoeidheid, hoofdpijn, maagklachten, problemen met de stoelgang, buikklachten, huidklachten, hormonale klachten en een verminderde weerstand, maar ook depressie en ADHD kunnen herleidt worden uit de darm. Met een ontlastingsonderzoek kan de status van de darmflora in kaart gebracht worden.
Een gezonde darmflora is cruciaal voor een goede darmgezondheid. Factoren als voeding, stress en leefstijl zijn van invloed op je darmflora. Deze factoren kan je gelukkig zelf in de hand houden, maar helaas is dat in de praktijk vaak lastiger dan men denkt. Binnen mijn praktijk biedt ik meerdere expertises aan om je te helpen om deze factoren in balans te brengen en houden. Darmtherapie en EAV Therapie zijn fantastische methodes om je algehele gezondheid weer terug te winnen!