Histamine Intolerantie

Heb je last van huidproblemen zoals acne, eczeem of een rode en vlekkerige huid, vermoeidheid, darm- of maagklachten, jeuk, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, duizeligheid, benauwdheid, hooikoorts, tinnitus, lage bloeddruk, angstaanvallen of hartkloppingen?

En kan de dokter geen oorzaak voor je klachten vinden? “Leer maar te leven met je klachten” wordt dan vaak geadviseerd. Het zou weleens een intolerantie voor histamine kunnen zijn en een mogelijke oplossing is het aanpassen van je voeding!

Bij Perfect Skin and Balance gaan we ook op zoek naar de oorzaak! Want histamine intolerantie ontstaat niet zomaar..

Intolerantie voor histamine komt voor bij zo’n 150.000 Nederlanders, vooral bij vrouwen. Bij histamine intolerantie reageert het lichaam overdreven op histamine. Door het eten van histaminerijke voedingsmiddelen of histamine vrijmakende producten, verhoogt het gehalte aan histamine in het lichaam en dit kan diverse klachten veroorzaken.

Functie histamine

Histamine is een biogene amine en heeft verschillende functies in het lichaam. Het heeft een rol in het maag-darmkanaal en bij de productie van maagzuur. In de hersenen zorgt het voor prikkeloverdracht en heeft hierdoor o.a. een rol in het slaap- en waak ritme. Ook wordt histamine opgeslagen in de mestcellen en heeft het een belangrijke functie in het afweersysteem. Je ziet het al, we kunnen niet zonder histamine! Alleen de hoeveelheid histamine die we nodig hebben en kunnen afbreken verschilt per persoon. Wanneer je overgevoelig bent voor histamine heb je maar een heel klein beetje nodig en wanneer je teveel binnen krijgt ontstaan er klachten.

Oorzaken van histamine intolerantie

Histamine wordt door de enzymen MAO, DAO en NMT in de darmen, lever en in het bloed weer afgebroken. Bij een disbalans in de lever, een verstoorde darmflora en/of beschadiging van de darmslijmvliezen zijn er onvoldoende enzymen werkzaam om histamine af te breken.

Ook kan er een tekort aan mineralen zijn zoals koper, zink en calcium die we nodig hebben om de enzymen in het lichaam aan te maken.

Alcohol en medicijnen kunnen het enzym DAO blokkeren. Dit betekent dat dit enzym tegen wordt gehouden door alcohol of een stof uit medicijnen. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid histamine die zich op dat moment in het lichaam bevindt, niet afgebroken kan worden.

Enkele voorbeelden van medicijnen die in staat zijn enzymen te blokkeren zijn: Acetylcystein, Ambroxol, Aminophyllin, Amitriptylin, Chloroquin, Clavulansäure, Droperidol, Isoniazid, Metamizol, Metoclopramid, Propafenon en Verapamil.

Een veelvoorkomende boosdoener die histamine intolerantie veroorzaakt is de Helicobacter in de maag of darmen. Deze bacterie zet een enorme hoeveelheid histamine vrij. Ook andere virulente factoren zoals schimmels en parasieten kunnen een overschot aan histamine vrijzetten. Een andere oorzaak kan een verstoring zijn in de methyleringsfase van de lever, waardoor de histamine niet voldoende afgebroken wordt.

Door middel van EAV therapie kunnen deze oorzaken weggenomen worden, waardoor je uiteindelijk van je histamine intolerantie afkomt!

Bij een histamine intolerantie is het belangrijk om de volgende voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden. Hoeveel biogene aminen en histamine vrijmakers in de voeding worden verdragen, verschilt van persoon tot persoon en varieert ook binnen één persoon; het hangt af van het soort voedingsmiddel.

Iemand reageert pas wanneer een bepaalde gevoeligheidsdrempel wordt overschreden.

Histaminerijke voedingsmiddelen

Kruiden en specerijen

Denk aan kaneel, anijs, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel, gember, cayennepeper en nootmuskaat. Vanille geeft vaak ook zeer heftige reacties en zit in veel producten, zoals koekjes, cake, taart, vla en ijs.

Zuivel

Schimmelkazen, oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde en kippeneiwit. Jonge geiten(smeer)kaas, cottage cheese en mozzarella kun je proberen.

Vis

De meeste histamine zit in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek, trassi) en schaal- en schelpdieren. Het is dus beter geen vis te eten. Vis uit blik is overigens slechter dan verse vis. Vis uit de diepvries bevat nog de minste histamine. Zeer verse witvis of onbewerkte witvis of zalm uit de diepvries kun je proberen.

Vlees

Varkens- en lamsvlees en vlees van verschillende wildsoorten bevatten veel histamine. Rundvlees, kip, kalkoen en paard bevatten een geringe hoeveelheid histamine. Vlees dat door de slager is ‘aangemaakt’ geeft vaak meer reacties dan vers vlees. Kip en kalkoen kunnen wel. Wild vlees alleen als het zéér vers is.

Vegetarische producten

Eet bij voorkeur geen ‘gefermenteerde’ sojabonen zoals tempeh, tofu en tahoe. Het gebruik van verse peulvruchten (bruine/witte bonen en kapucijners) is te proberen, mits je deze niet teveel en te frequent eet en goed varieert. Bonen uit blik is af te raden en uit een glazen pot moet je goed laten uitlekken.

Groentes

Er zit veel histamine in tomaten, spinazie, zuurkool, bietjes en paddenstoelen zoals champignons. In groentes zoals verse sperziebonen, snijbonen en peulvruchten, paprika en rabarber zit een matige hoeveelheid histamine. Andere groentes bevatten weinig histamine.

Fruit

Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango’s, papaja’s, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.

Dranken

Alcohol heeft de eigenschap dat het nog meer histamine vrijmaakt. Cider, bier en wijn bevatten veel histamine. Rode wijn is over het algemeen slechter dan witte wijn. Cola en soortgelijke dranken zijn ook af te raden. Thee bevat een matige hoeveelheid histamine. Kruidenthee daarentegen is af te raden omdat deze weer veel histamine bevat. Meer dan 2 kopjes koffie per dag kan ook verstoringen geven.

Diversen

Drop, chocolade, marmite, ketjap en soja bevatten veel histamine. Soja zit in slaolie, margarine, mayonaise, frituurvet, dressings, koffiecreamer, koekjes, tofu, tempeh, tahoe, ketjap en kant en klaar maaltijden. Menthol (pepermunt) is ook af te raden. Gistproducten, maar ook kleurstoffen, conserveringsmiddelen, vetsin, sulfieten, aspartaam, nitrieten en glutaminaten die aan voedsel worden toegevoegd kunnen problemen geven.

Boter en olie

Ghee, roomboter en koudgeperste olijfolie kun je het beste gebruiken. Perilla olie ook (alleen niet verhitten).

Bak- en braadproducten, margarine, dieetmargarine en halvarine zijn af te raden.

Zaden en noten zijn ook histamine rijk. Pinda geeft ook vaak problemen!

Voor alle voedingsmiddelen geldt de regel: vers is beter dan lang bewaren.

Het eten van voedingsmiddelen met E-nummers veroorzaakt dat je nog meer last krijgt van histamine reacties.

Het betreft vaak de volgende E-nummers: AZO-kleurstoffen: De E-nummers: 102, 110, 122, 123, 124, 151. Niet AZO kleurstoffen: De E-nummers: 104,127,131, 132. Conserveringsmiddelen: Benzoaten, E-nummers: 210 t/m 219 o Sulfieten, E-nummers: 220 t/m 228 o Nitraat/nitriet, E-nummers: 249 t/m 252 o Sorbinezuur, E-nummers: 200 t/m 203 o Azijnzuur, E-nummer: 260 Smaakversterker Glutaminaat, E-nummers: 620 t/m 626 Anti-oxidanten E-nummers: 311, 312. Deze kunnen een reactie geven als u gevoelig bent voor E 210-219. Glansmiddel E-nummer: E906 Deze kan een reactie geven als u gevoelig bent voor E 210- 219

Ben je benieuwd of jouw klachten veroorzaakt worden door histamine? Via een ontlastings- en urine onderzoek via het laboratorium kan dit worden gemeten.

Door middel van EAV Therapie kunnen de oorzaken van histamine intolerantie opgespoord en opgelost worden! Virulente factoren worden geëlimineerd, leverfuncties hersteld en tekorten aan DAO enzymen en mineralen aangevuld.

Wil je meer meer informatie of langskomen voor een kosteloos en vrijblijvend consult?

Neem gerust contact op via 06-20426949 of stuur een mail naar info@perfectskinandbalance.nl