Lever – en Galblaaszuivering

Lever- en Galblaaszuivering

Veel mensen geloven dat galstenen alleen voorkomen in de galblaas, deze veronderstelling is echter onjuist. De meeste stenen komen voor in de lever en naar verhouding maar weinig in de galblaas. Je kunt dit gemakkelijk vaststellen door een leverzuivering te doen. Ja ook als je galblaas verwijderd is!

Geen enkel wetenschappelijk bewijs of medische verklaring kan deze zuivering waardevoller maken dan hij al is. Zodra je honderden groen tot zwarte galstenen in je toilet zit drijven weet je dat het niet voor niets doet en dat je de verantwoordelijkheid hebt genomen voor je eigen gezondheid.

Galstenen in de lever vormen de grootste belemmering voor het verkrijgen of behouden van een goede gezondheid, jeugdige uitstraling en vitaliteit.

Het is een belangrijke reden waarom mensen ziek worden en moeilijkheden ondervinden bij het genezen van een ziekte. De grote waarde die gehecht wordt aan bloedonderzoek om een diagnose te stellen, kan in werkelijkheid een groot nadeel zijn voor het vaststellen van de gezondheid van de lever. Het niveau van leverenzymen is alleen maar verhoogd bij een ernstige vernietiging van levercellen zoals bij hepatitis of ontsteking van de lever. Leververstopping kan dus jarenlang onopgemerkt blijven. Pas als het aangetoond wordt met een bloedonderzoek is het kwaad al  geschied.

Hieronder vindt je een aantal voorbeelden die aangeven hoe belangrijk een gezonde, schone lever is:

 • Bijna iedere ziekte wordt direct of indirect veroorzaakt door verstopping van de galwegen van de lever en galblaas.
 • Geblokkeerde giftige gal is de oorzaak van de meeste verteringsproblemen.
 • Verstopte galwegen van de lever kunnen onschadelijke chemische stoffen veranderen in kanker veroorzaakte stoffen en ze vervolgens door het lichaam verspreiden.
 • Een slecht functionerende lever kan 70% van de bloedtoevoer naar het hart blokkeren.
 • Kan eiwitten in het lymfsysteem lekken die een grote hoeveelheid aan reacties van het immuunsysteem kunnen oproepen. Van allergieën tot auto-immuunziekten, maar ook kanker.
 • De lever is verantwoordelijk voor mentale helderheid, emotionele stabiliteit en een goede hormoonhuishouding.

De lever is het grootste, meest complexe orgaan van ons lichaam en is verantwoordelijk voor honderden verschillenden functies. Omdat de lever de omzetting, het verspreiden en in stand houden van de vitale brandstofvoorraad (energie en voedingstoffen) regelt, zal alles wat deze functies verstoort een zeer schadelijk effect hebben op je gezondheid.

Naast de aanmaak van cholesterol – een essentiële bouwstof voor de cellen van alle organen, hormonen en gal –  produceert de lever ook hormonen en eiwitten die invloed hebben op de manier waarop het lichaam functioneert, groeit en geneest. Bovendien maakt de lever nieuwe aminozuren en zet hij bestaande om in eiwitten.

Andere essentiële functies van de lever zijn het afbreken van oude, uitgewerkte cellen, het recyclen van eiwitten en ijzer en het opslaan van vitamines en voedingstoffen. Naast het afbreken van alcohol in het bloed ontgift de lever ook schadelijke stoffen, bacteriën en parasieten en bepaalde onderdelen van farmaceutische medicijnen. Hij gebruikt specifieke enzymen om afval en toxinen om te zetten in stoffen die daarna veilig uit het lichaam verwijderd kunnen worden.

Ook filtert de lever iedere minuut meer dan een kwart van het bloed. De meeste afvalproducten verlaten de lever via de galstroom. Je kunt je dus wel voorstellen wat er gebeurt als deze verstopt zijn door stenen. Dit leidt tot hoge toxiciteit in de lever en uiteindelijk ook in de rest van het lichaam.

Een van de belangrijkste functies van de lever is het produceren van gal, ongeveer een halve liter per dag. Zonder voldoende gal blijft het meeste eten onverteerd of gedeeltelijk onverteerd.

Om bijvoorbeeld de dunne darm in staat te stellen vet en calcium te verteren en op te nemen uit je voeding, moet het zich eerst vermengen met gal (grootste oorzaak van osteoporose als er niet genoeg gal aanwezig is)

Naast het afbreken van vet uit onze voeding verwijdert gal ook toxinen uit de lever. Ook reinigt gal onze darmen en bevordert het de peristaltische beweging, zodat er een gezonde regelmatige stoelgang ontstaat.

Hoe worden galstenen veroorzaakt?

Galstenen zijn een direct gevolg van een ongezond voedingspatroon en een slechte levensstijl.

Hier de belangrijkste symptomen op een rijtje gezet:

 • Chronische vermoeidheid
 • Astma
 • Depressie
 • Eetbuien
 • Fibromyalgie
 • Ernstige schouder en rugpijn
 • Gewrichtsproblemen
 • Hoofdpijn en migraine
 • Hartkwalen
 • Huidproblemen
 • Hormonale disbalans
 • Infecties
 • Jicht
 • Kanker
 • Levervlekken, vooral op het gezicht en de bovenkant van de handen
 • Menstruatie klachten
 • Overmatige gewichtstoename
 • Prostaatklachten
 • Slapeloosheid
 • Spijsverteringsproblemen
 • Klachten aan de urinewegen
 • Ziekte van Alzheimer
 • Seksuele problemen

Mensen met chronische ziekten hebben vaak duizenden stenen die de galwegen van de lever en galblaas verstoppen. Door deze stenen te verwijderen door een serie leverzuiveringen te ondergaan en door een gezonde manier van leven en eten aan te houden kunnen de galblaas en de lever hun oorspronkelijke energie weer terugkrijgen. Hierdoor zullen de meeste symptomen van ongemak, allergie en ziekte verdwijnen.

Het is een van de belangrijkste en krachtigste manieren die je kunt gebruiken om je gezondheid terug te krijgen of te verbeteren!

Hoe gaat het in zijn werk?

De leverzuivering vereist 6 voorbereidingsdagen, gevolgd door de echte reiniging die ongeveer een dag in beslag neemt.

Om de galstenen te verwijderen heb je de volgende dingen nodig:

 • 6 pakken biologische appelsap
 • 4 eetlepels bitterzout (ook bekend als magnesiumsulfaat of epsomzout) opgelost in totaal 3 glazen van 250 ml.
 • 125 ml. Extra vierge oliefolie koudgeperst (half glas)
 • Verse, roze grapefruit of een combinatie van verse citroen en sinaasappel. 180 ml. (¾ glas)
 • 2 kannen van een halve liter waarvan 1 met deksel

De 6 voorbereidingsdagen

Drink 1 liter appelsap per dag buiten de maaltijden om. Het liefste een half uur daarvoor of 2 uur daarna en niet in de avond. Daarnaast drink je 1,5 tot 2 liter water en het appelsap mag je eventueel ook verdunnen met water. Het malinezuur in het appelsap verweekt de galstenen en maakt de doorgang ervan door de galkanalen soepel en gemakkelijk. Ook heeft het een sterk reinigend effect. Gevoelige mensen kunnen een opgeblazen gevoel ervaren en in sommige gevallen diarree krijgen tijdens de eerste paar dagen. Veel van de diarree is in feite vastgekoekte gal. De gistende werking van het sap helpt om de galkanalen te verwijden.

Om je tanden te beschermen kun je na het drinken spoelen met natriumbicarbonaat (baking soda) of meerdere malen poetsen.

Dieetvoorschriften:

Neem tijdens deze 6 dagen geen voedingsmiddelen die koud of gekoeld zijn, dit vermindert de werkzaamheid van de zuivering. Alle voedingsmiddelen en dranken moeten warm zijn of minimaal op kamertemperatuur. Neem geen dierlijke eiwitten, zuivelproducten en gefrituurd voedsel. Ook koffie en alcohol hebben een belastende werking op de lever dus zou ik liever vermijden. Eet verder zoveel mogelijk volwaardige voeding.

Het laatste deel kan het beste in een weekend gedaan worden wanneer je niet onder druk staat en alle tijd hebt om te rusten. Doe de zuivering alleen niet bij volle maan, het lichaam houdt dan nl. meer vloeistoffen in de hersenen en weefsels vast dan anders. Het beste is tijdens nieuwe maan, die is het gunstigst voor reiniging en heling. Op een andere dag kan natuurlijk ook.

Neem tijdens de leverzuivering alleen medicatie en supplementen die absoluut noodzakelijk zijn.

Heel belangrijk is dat je ervoor zorgt dat je je darmen reinigt voor en na de kuur. Ook al heb je dagelijkse ontlasting hoeft het nog niet te betekenen dat je darmen geen belemmeringen hebben. Het reinigen van de dikke darm idealiter op de 6e dag van de voorbereiding helpt misselijkheid en ongemak te voorkomen. Het voorkomt het terugstromen van afvalproducten vanuit het darmkanaal naar de maag en om de galstenen snel af te voeren. Een hoge darmspoeling (colonhydrotherapie) is de beste methode.

Wat doe je op de 6e dag voor de échte zuivering?

Drink de complete liter appelsap in de ochtend, dit mag al na het wakker worden. Als je honger hebt kun je het beste een licht ontbijt nemen zoals havermoutpap. Eet geen suiker of andere zoetmiddelen, kruiden, boter, melk, oliën, elke vorm van zuivel of dierlijke eiwitten. Fruit en zelfgemaakte vruchtensappen zijn prima.

Eet als lunch gekookte of gestoomde groenten met witte of basmati rijst met een beetje ongeraffineerd zout. Belangrijk eet verder niets anders! Anders kun je je ziek gaan voelen.

Eet is drink niets (behalve water) na 13:30. Anders zul je moeite hebben met het uitscheiden van de stenen.

De daadwerkelijke zuivering

18:00 – Doe 4 eetlepels bitterzout in totaal 750 ml. (3 glazen) gefilterd water in een kan. Dit is goed voor 4 glazen van 180 ml. ¾ vol. Drink nu je 1e glas. Sommige mensen drinken het met een rietje om de smaakpapillen te omzeilen. Je kan wat citroensap toevoegen als je er moeite mee hebt of je neusgaten dicht knijpen J Het is ook handig om je mond daarna te spoelen met baking soda.

De voornaamste werking van het bitterzout is om de galkanalen te verwijden, waardoor de stenen er gemakkelijker uit kunnen komen. De zouten ruimen ook het afval op dat de uitscheiding van de stenen anders kan belemmeren.

20:00 – Drink je 2e glas met bitterzout.

21:45 – Was de grapefruits of de sinaasappels/citroenen grondig, pers ze uit en verwijder de pulp. Je hebt ¾ glas nodig. Schenk dit samen met een half glas olijfolie in een kan en schudt krachtig tot het een waterig mengsel wordt.

22:00 – Zorg dat je klaar bent om te gaan slapen en dat je naar het toilet bent geweest. Ga naast je bed staan (niet zitten) en drink het mengsel indien mogelijk in een keer op. Besteed hier niet langer dan 5 minuten aan. Alleen oudere of verzwakte mensen kunnen hier iets langer over doen.

Heel belangrijk ga A.U.B. meteen liggen!!

Dit is essentieel om de galstenen kwijt te raken! Doe het licht uit en ga plat op je rug liggen met een of twee kussens onder je hoofd. Je hoofd moet namelijk hoger liggen dan je buik. Als dit oncomfortabel is mag je ook op je rechterzij met je knieën opgetrokken gaan liggen.

Blijf minstens 20 minuten volkomen bewegingsloos liggen en niet praten!

Richt je aandacht op je lever en je kunt de stenen als kleine knikkers door de galkanalen voelen reizen. Je zult geen kramp of pijn voelen, omdat het magnesium in het bitterzout de galkanaalkleppen wijd open en ontspannen houdt en de gal die samen met de stenen wordt uitgescheiden, de galkanalen gesmeerd houdt. Dit is heel anders dan bij een galkoliek waarbij dit niet het geval is.

Ga indien mogelijk slapen. Als je op enig moment aandrang krijgt, geef hier dan gehoor aan. Kijk steeds of er al kleine galstenen in het toilet drijven. Je kunt je in de nacht en in de vroege ochtend misselijk voelen. Dit is meestal het gevolg van een sterke en plotselinge uitstroom van galstenen en gifstoffen. Het gaat vaak in de loop van de ochtend over.

De volgende ochtend…

6:00 /6:30 – Drink na het wakker worden, maar niet voor 6:00 je 3e glas met bitterzout. Als je erge dorst hebt neem dan een warm glas water voor je bitterzout. Ga rusten, lezen of mediteren. Als je slaap hebt kun je weer gaan slapen, het is alleen beter als het lichaam rechtop blijft. De meeste mensen voelen zich prima en doen liever wat lichaamsbeweging zoals yoga.

8:00 /8:30 – Drink je 4e en laatste glas bitterzout.

10:00 /10:30 – Je kunt nu wat vers geperst fruitsap drinken. Een half uur later mag je 1 of 2 stuks fruit eten. Weer een uur later een gewone maar lichte maaltijd. Tegen de avond of de volgende morgen zou je je weer normaal moeten voelen en de eerste tekenen van verbetering moeten ervaren.

Blijf de komende 2 a 3 dagen lichte maaltijden eten. Bedenk dat je lever een heftige ‘operatie’ heeft ondergaan, maar dan zonder schadelijke bijwerkingen.

De resultaten die je kunt verwachten:

Gedurende de ochtend- en misschien middaguren na de leverzuivering zul je een aantal keren waterige ontlasting hebben. Deze zal voornamelijk bestaan uit galstenen vermengd met voedselresten en daarna alleen uit stenen met water. De galstenen komen voor in verschillende kleuren, groottes en vormen. Er kunnen tientallen en soms wel honderden stenen tegelijk uitkomen. Om klachten en gezondheidsproblemen voorgoed te genezen of te voorkomen is het heel belangrijk om alle stenen op te ruimen. Hiervoor kunnen tenminste 8-12 zuiveringen voor nodig zijn,  die je met een tussenpoze van 4 weken kunt doen. Het liefst met nieuwe maan, omdat deze tijd staat voor detox. Belangrijk is dat als je eenmaal met het zuiveren van de lever bent begonnen, door moet gaan totdat er bij 2 achtereenvolgende zuiveringen geen stenen meer uitkomen. De lever gedurende lange tijd (3 maanden of langer) half schoon laten kan meer ongemak veroorzaken dan deze helemaal niet te zuiveren!

De lever als geheel zal snel na de eerste zuivering beter gaan functioneren en je kunt meteen verbeteringen ervaren. Soms al binnen enkele uren. Pijntjes zullen verminderen, energie zal toenemen en je helderheid van geest zal aanzienlijk verbeteren.